Sign in   |  Join   |  Help

Masterlink Troubleshooting

rated by 0 users
Not Answered This post has 0 verified answers | 3 Replies | 2 Followers

SharpEars
Not Ranked
4 Posts
OFFLINE
Bronze Member
SharpEars posted on Mon, Sep 13 2021 5:09 AM

My ML network at home is as follows:

Beosound 9000 is the hub of the network and is located in the centre of the home with no speakers attached to it.
 
Great Room is a pair of Beolab1’s with a Beolink Eye on the wall and an active box in the wall cavity.

Kitchen has a Beolab 2000.

Study has a Beolab 3500

Ensuite has a Beolink Passive amplifier connected to some Nakamichi speakers in the ceiling and a Beolink Eye on the wall.
The system was installed around 2003 and has worked faultlessly until a kitchen renovation required changing the position of the BL2000. A ML cable had to be cut and rejoined.

The symptoms of the issue are as follows:

I am unable to switch on the 9000 using the control panel button or remote.  The unit shows a red standby light but does not light up as expected until I repower the unit.

Remoting on or using the Beolink Eye to switch on other components has no effect pre or post repowering the 9000.
About 5 minutes after repowering the 9000 and selecting radio, voila - the various speakers come to life and now the remote works with every element. Now the system works as one would expect.

Has anyone else experienced this and resolved it? 

Thanks in advance.

 

All Replies

Stoobietoo
Top 150 Contributor
Exeter, Devon, UK
656 Posts
OFFLINE
Gold Member

Masterlink issues can often be solved by unplugging every connected unit / ML Speaker (including the active box in the wall cavity and the passive amp in ensuite.) from the mains. Plug BS9000 back in first then the other units.

Failing that, it might be the cut and rejoin is not pefect!

Stoobie

SharpEars
Not Ranked
4 Posts
OFFLINE
Bronze Member

Stoobie - this seemed to work - but an hour or two later, all was just the same.

Repowering the 9000 appears to make everything right again, but it's only temporary. 

Thank you just the same. 

stefan
Top 50 Contributor
200 miles from Struer
2,894 Posts
OFFLINE
Founder
stefan replied on Wed, Sep 15 2021 3:12 PM

SharpEars:

 

The symptoms of the issue are as follows:

I am unable to switch on the 9000 using the control panel button or remote.  The unit shows a red standby light but does not light up as expected until I repower the unit.


Usually you have no Beolabs connected to the BS9000, when there is a videomaster/Beovision. So the BS9000 resets automatically to A.OPT 0, which means, you can`control your BS9000 via Beoremote. So here you have a rare setup (you can use a Powerlink Dummy plug anyway...). But next step I'd check is, disconnect the whole system the mains again, disconnect the ML plug from the BL2000 and start the whole system (without BL2000).

Question: How did you rejoin the Masterlink cable for the BL2000? Solder or junction box?

Hope this helps

Stefan

Page 1 of 1 (4 items) | RSS
Beoworld Security Certificate

SSL