Sign in   |  Join   |  Help

Beogram 3500 vs Sonos (sound very low)

rated by 0 users
Not Answered This post has 0 verified answers | 3 Replies | 3 Followers

Kmuhren
Not Ranked
1 Posts
OFFLINE
Bronze Member
Kmuhren posted on Wed, Nov 6 2019 6:44 PM

Good evening, 

Hope there's someone who could help me out. I've purchased a Bang & Olufsen Beogram 3500 turntable which I want to connect directly to my Sonos Play:5. 

The Beogram 3500 has a built-in RIAA pre-amp and a MMC4 cartridge, and its connected directly to the line-in port of my Sonos 5 speaker via a 3.5mm male to RCA cable. When I play a record, I can hear music but probably on 20% of the audio level that Sonos normally gives. According to some websites, most of the turntables with a built-in preamp should have a switch to change phono to line and vice versa, which I cannot find on the Beogram 3500, so I'm guessing it should have a line output by default?

I also tried using an external pre-amp, which definitely increases the volume, but that comes with a lot of noise...

Thanks in advance for helping me out!

Cheers

All Replies

Steve at Sounds Heavenly
Top 50 Contributor
The cable workshop, Leics, UK
1,610 Posts
OFFLINE
Gold Member

Hi Kmuhren,

Welcome to Beoworld!  Beogram 3500 left the factory with a built in (non-switchable) pre-amp, which should give a line level output, although very slightly lower than other line sources typically (maybe around 90% of normal volume, which makes me think that your Beogram may be faulty if it is producing 20% of the volume you expected?)

It may be worth getting the Beogram checked out by a local audio repairer.  If you need any help with the female DIN to male 3.5mm cable to link the Beogram to theSonos Play:5, please drop me a line at steve@soundsheavenly.co.uk or click on my sponsor link at the foot of the page to get in touch and I will be happy to help!

Kind regards, Steve.

Steve.

www.soundsheavenly.com

Sounds Heavenly are proud to sponsor BeoWorld!

Thomas1974
Not Ranked
6 Posts
OFFLINE
Bronze Member

Hello

If you haven allready solved your problem, here's my thoughts about it:

I use B&O together with Sonos too and have had a Beogram 4500 LP hooked directly up to a Sonos Connect, and it worked fine. The 4500 also has a build-in RIAA.

In the Sonos app, under "room settings" (now it's called system settings, I think), there should be some settings you can fiddle with. There is with the Connect, so I bet it's the same with the line-in in the Play5. Maybe you have volume-limiter activated?

Also, I spoke to a Sonos supporter, and he told me, regarding volume-level of the line-in, that Level 4 (airplay) is the best one for all types of input.

I think you may have that set at a wrong level. Maybe, it's at level 1, which is lower.

My guess is you change it so level 4, and that solves your problem.

 

Regards.

Thomas1974
Not Ranked
6 Posts
OFFLINE
Bronze Member

Set the input to Fixed, Level 4 (airplay) in the sonos app, under system settings for your Play 5.

 

Regards

Page 1 of 1 (4 items) | RSS
Beoworld Security Certificate

SSL