Sign in   |  Join   |  Help

Testing Bevox 1200 type 6235

rated by 0 users
Not Answered This post has 0 verified answers | 4 Replies | 1 Follower

dazzathedrummer
Not Ranked
3 Posts
OFFLINE
Bronze Member
dazzathedrummer posted on Tue, Sep 10 2019 1:42 PM

Hi,

I've recently acquired a pair of Beovox 1200 speakers (with a Beogram 1500 and a Boemaster 1700).

I'm trying to test the speakers...I'm fairly new to working with electronics at component level and bought the above (neither of the units work) to learn a bit more about electronics and how to fix things (I'm a qualified sound engineer so I'm no stranger to a soldering iron).

 I tried to test the speakers by rigging them up to a Sony Micro system that I have - I got audio but only through the middle speaker in both.

Is this due to the crossovers needing new caps or would this occur if the power from the Sony was too low to drive the speakers?

Either way, how should I test the speakers/crossovers?

All Replies

solderon29
Top 150 Contributor
U.K.West Midlands
668 Posts
OFFLINE
Gold Member

This speaker isn't very powerful,only about 20w I think?It may been have overdriven and damaged if you are missing the full range?

They sound super when in "full voice",so well worth investigating further.

See if you can try them with another amplifier,as the mini stereo may have been designed to work with special Sony speakers,and is only outputting mid-range?Has it got the usual spring clip connections red/black?

You will need to dismantle the units to check the drive units and crossover components,and if you are not confident to do this,it would be worth entrusting the work to someone who has B&O experience.

Nick

dazzathedrummer
Not Ranked
3 Posts
OFFLINE
Bronze Member

Thanks for the response.

I've already had a look inside and everything looks very clean - I'll set about testing the components.

Am I right in thinking speakers can be tested for resistance?

solderon29
Top 150 Contributor
U.K.West Midlands
668 Posts
OFFLINE
Gold Member

Yes,although the reading will be less than that marked on each drive unit,which is the impedance.

You should also hear a rustling clicking noise,and be able to see the cone move slightly,if the drive  unit is functioning,when the meter is applied.

dazzathedrummer
Not Ranked
3 Posts
OFFLINE
Bronze Member

I opened up one of the speakers and the magnet of the large speaker was off. 

Ive trilled to put it back on but I’m not sure....does the copper ring on the cone side fit around the central column of the magnet? ...I can only get the magnet to push the ring forward rather than fit around it.

I plugged the speaker back into my Sony unit and I can hear audio through each speaker if I hold each one up to my ear (even with the volume turned up). 

I checked the Sony’s specs, it outputs 35w + 35w at 6ohms - I would have thought I’d get more than I got?

 

I tried measuring with a DMM and each speaker gave a reading, no crackle though.

should I test them with audio while separated from the crossover?

how can I test the crossover?

 

 

Page 1 of 1 (5 items) | RSS
Beoworld Security Certificate

SSL