Sign in   |  Join   |  Help

7007 / 7700 beocenter rewind / fast forward problem

rated by 0 users
Not Answered This post has 0 verified answers | 5 Replies | 0 Followers

synth
Top 500 Contributor
Off piste
100 Posts
OFFLINE
Bronze Member
synth posted on Mon, Jun 1 2020 7:19 AM

Hi

 

My 7007 plays tapes well, and with some tapes that have very loose reels inside them, rewinds well.

For tapes that have even a bit of resistance, the rewind drops out, I'm guessing the rewind must sense motor current to sense end of a tape rewind. Fast forward doesn't work at all , you hear the fast forward engage then drop out immediately.

Does anyone know whether it's likely a mechanical or electrical problem, so I can start looking?

 

Thank you/ Danke/merci

All Replies

Dillen
Top 10 Contributor
Copenhagen / Denmark
12,321 Posts
OFFLINE
Founder
Moderator

Mechanical.
Replace the belts and the idler wheel rubber parts.
Clean and lubricate everything. All very common by now.

Tape end is sensed as lack of tape motion using a magnet and a hall sensor.

Martin

synth
Top 500 Contributor
Off piste
100 Posts
OFFLINE
Bronze Member
synth replied on Tue, Jun 2 2020 11:10 AM

Thanks.

 

Can I get these parts and if so where do I get them from please?

 

Is there instructions on how to do this task please?

It seems I can unscrew the plate that holds the cassette tape to get to the mechanism underneath, but do I need to pull the  tape drive mechanism out completely by disassembling the whole 7007 unit?

Dillen
Top 10 Contributor
Copenhagen / Denmark
12,321 Posts
OFFLINE
Founder
Moderator
Dillen replied on Tue, Jun 2 2020 11:48 AM

I have the correct parts and I can provide instructions (take no more apart!).
PM or email me.

Martin

Laurencito
Not Ranked
5 Posts
OFFLINE
Bronze Member

Hi there, I have, I think, a very similar problem to this. I have replaced the two belts in the cassette mechanism; they were completely disolved. Now if you fake a cassette being inserted play and rewind seem to work (all things that should rotate do) but fast forward doesn't.

With a tape inserted it is worse. rewind works but for Play the heads momentarily engage and then release with a clunk and nothing happens.

Any help gratefully received

Dillen
Top 10 Contributor
Copenhagen / Denmark
12,321 Posts
OFFLINE
Founder
Moderator
Dillen replied on Fri, Jul 10 2020 4:07 PM

Correct belts or german/chinese/portugese "Ebay"-belts?

Did you also replace the idler wheel rubber parts?
Clean and lubricate the mech.?
Right reel brake on the correct side of the braking flange (felt pad still there?) or is it bent? 
Left stabilizer for tapehead bridge broken off (steel ball missing)?

Martin

Page 1 of 1 (6 items) | RSS
Beoworld Security Certificate

SSL